Skip to main content
AssortimentGelegenheidIPA

Hete dagen vragen om hazy IPA’s

Twee volwassen mannen op een zomers terras, gebogen over een glas gevuld met een troebel goedje dat veel wegheeft van een fruitsapje. Een beeld dat je ongetwijfeld gaat tegenkomen, zodra de horeca de deuren weer mag openen. Maar horen deze mannen niet aan een halve liter pils of een mooi glas Whisky te zitten? De IPA wint terrein, dat mag voor niemand een verrassing zijn. Dat deze bierstijl zich steeds vaker laat zien in de eerder beschreven troebele vorm, is nog niet bij iedereen doorgedrongen.

 

Deze relatief nieuwe IPA stijl maakt een sterke opmars in bierdrinkend Nederland en is veelal bekend onder de naam Hazy IPA of New England IPA (NEIPA). Deze bierstijl is afkomstig uit het Noordoosten van de Verenigde Staten en kenmerkt zich als zeer fruitig, hoppig en zacht. De brouwers die zich aan deze bierstijl wagen, hebben daarbij het liefst dat deze bieren zo vers mogelijk gedronken worden. De smaak en beleving van het bier zou namelijk snel minder worden.

Wie de oorsprong van de IPA kent, weet dat deze ooit ontstaan is in een poging om de bieren langer goed te houden. De bieren moesten de overtocht op zee overleven, waarbij extra hop de sleutel was voor een langere houdbaarheid.  Het is dan ook bijzonder te noemen, dat in de hedendaagse ontwikkeling van de  IPA de versheid steeds belangrijker geworden is.

Als we dit fenomeen simpel willen uitleggen is het belangrijk om te weten dat hopsoorten te verdelen zijn in drie hoofdcategorieën: bitterhop, aromahop en dubbeldoelhop. De dubbeldoelhop kan gezien worden als een combinatie van de twee eerder genoemde categorieën.

Voor de productie van NEIPA’s wordt voornamelijk gebruik gemaakt van aromahoppen. Zij zorgen voor de frisheid, het zachte karakter en voorkomen dat het bier extreem bitter wordt. Daarvoor zijn, zoals de naam toch wel verklapt, de bitterhoppen.

In tegenstelling tot de bitterhop, gaat de aromahop snel achteruit nadat deze geplukt is. De aroma’s en smaak die de hop met zich meebrengt zal afnemen, naarmate de tijd verstrijkt. Daarmee is direct te verklaren waarom brouwerijen deze bieren het liefst zo snel mogelijk genuttigd zien worden.

4 Hazy Tips

Door de lage bitterheid en het frisse karakter van de NEIPA is het een steeds vaker voorkomende bierstijl op terrassen en zomerse aangelegenheden. Steeds meer brouwerijen zorgen dan ook dat ze een sappige ‘Hazy IPA’ in het vaste assortiment hebben.
Een aantal van deze IPA’s, die het hele jaar door verkrijgbaar zijn, mogen echt niet ontbreken in de koelkast van een doorgewinterde IPA drinker.

Bevog – Haze out of Space

Brouwerij Bevog uit Oostenrijk laat al jaren de harten van bierliefhebbers sneller kloppen met de Hagger.
Naast deze zware donkere bieren creëren ze ook prachtige IPA’s, waaronder deze Haze out of Space.
Dit bier is twee keer gedryhopt, wat wil zeggen dat er hop toegevoegd wordt tijdens de lagering of gisting van het bier.
Dit zorgt voor extra aroma’s in het bier, waarbij ook dit bier vol tropische smaken zit.

Brussels Beer Project – Juice Junkie

Deze Belgische brouwerij blijft de bierwereld verbazen met haar moderne recepten en innovatieve bieren.
Het is dan ook geen verrassing dat zij al snel met een Hazy IPA kwamen, in de vorm van de Juice Junkie.
Deze IPA is een tropische smaakbom, waarbij ananas en mango te boventoon voeren.
Ze omschrijven het bier zelf als romig, met een glad mondgevoel. Het bier is uitsluitend op blik verkrijgbaar, wat bij veel NEIPA’s het geval is. Meer over deze brouwerij vind je hier.

Kees – Hazy Sunrise

In Zeeland heeft Kees Bubberman, van Brouwerij Kees, de kunst van de NEIPA ook onder de knie.
Met de Hazy Sunrise heeft hij het antwoord op de vraag naar fruitige en sappige IPA’s.
Hij zegt hierover zelf dat dit bier geïnspireerd is op de ‘Cloudy IPA’s uit de VS’.
De lichte waas zorgt voor een lichte prikkeling en intense (hop-) smaken.

Vandestreek – Hazy Weekend

Tot slot hebben we de broers Vandestreek uit Utrecht. Zij maakten een reis langs verschillende Amerikaanse brouwerijen en kwamen na terugkomst met een gloednieuwe IPA. Deze troebele IPA wordt uitsluitend op maandag gebrouwen, omdat men zegt dat ze dan nog ‘hazy’ zijn van het weekend.
Voor iedere batch gebruiken ze nieuwe hopsoorten, waarbij het resultaat iedere keer een mooie NEIPA is!

Leave a Reply