Skip to main content
AssortimentChampagne bier

Knallend het jaar uit

By 10 december 2019december 12th, 2019No Comments

Met het einde van 2019 in zicht, worden de eerste flessen champagne door velen alweer ingeslagen. Maar waarom eigenlijk? Het hele jaar door laten we deze luxedrank links liggen, om vervolgens massaal de glazen te klinken wanneer klokslag 12 uur het nieuwe jaar ingeluid wordt.

Sinds de negentiende eeuw heeft de nieuwe media een feestimago rondom de drank weten te creëren, waardoor champagne een symbool voor geluk en plezier geworden is. Door de bubbelende wijn met name in december uit te lichten, is de drank voor altijd verbonden aan oud en nieuw.
Dit zien ook de bierbrouwerijen al jarenlang gebeuren. Het hele jaar door drinken miljoenen bierliefhebbers een goed glas bier bij verjaardagen, bruiloften en alle andere feestelijke gelegenheden. Iedereen heeft daarbij een duidelijke eigen voorkeur wat betreft bierstijl én biermerk. Maar met oud en nieuw laat een groot aantal van deze liefhebbers alle voorkeuren gaan, om een koud glas champagne aan de lippen te zetten. Want ‘dat hoort er nou eenmaal bij’.

Niet als het aan de brouwerijen ligt. Zij vinden al jaren dat bier de perfecte vervanger is en komen dan ook steeds vaker met sprankelende alternatieven. Brut IPA’s, Brut Rose en ‘champagnebieren’ moeten de strijd voor de jaarwisseling gaan winnen. De naam ‘champagnebier’ mag eigenlijk niet genoemd worden, omdat champagne een beschermd begrip is. Echter geeft het meteen een duidelijk beeld van het bier.

Maar wat maakt een bier nu geschikt voor de jaarwisseling? Veel van de bruisende bieren hebben wat zure tonen en natuurlijk flink wat koolzuur. Daarmee lijken de brouwerijen toch het herkenbare van de champagne terug te willen laten komen. Daarnaast zijn de bieren vaak redelijk zwaar op het gebied van alcohol, met 9% of hoger.

Ondanks al deze gemeenschappelijke eigenschappen, zijn er grote verschillen in de aangeboden champagne-bieren. Dit heeft te maken met de verschillende methoden om tot een dergelijk bier te komen. We hebben enkele voorbeelden hiervan voor je uitgezocht:

Brouwerij Malheur brouwt al jarenlang een bière brut die tot driemaal toe hergist in de fles. Deze extra vergisting brengt het mooie mousserende karakter in het bier. Dit bier leent zich perfect als aperitief, dessert en digestief.

In Denemarken hebben ze een hele andere benadering om tot een mooie Brut te komen. Daar heeft Mikkeller een Wild Ale ontwikkeld, die vervolgens een champage-tint krijgt dankzij de methode van ‘Barrel Aging’. Door de originele Nelson Sauvin te laten rijpen op champagne vaten, heeft dit bier mooie smaken van vijgen, rozijnen en dadels.

Ook La Chouffe mengt zich al enkele jaren op de markt van mousserende bieren. Zij zetten daarbij de druif centraal, om dichtbij de echte champagne te blijven. Gedurende het brouwproces  voegen zij de most van rode druiven toe, die voor de vergisting moeten zorgen. Samen met de La Chouffe-most, maakt dit een uniek degustatiebier.

Al met al keuze genoeg om niet met lege handen te hoeven staan, wanneer het vuurwerk de lucht in gaat. Cheers!

Onze eindejaarsbieren

[nectar_woo_products product_type=”all” category=”eindejaarsbier” columns=”4″ orderby=”date” order=”DESC” carousel=”1″ script=”flickity” flickity_controls=”arrows-and-text” autorotate=”true” flickity_heading_tag=”h2″ item_shadow=”1″ per_page=”10″ autorotation_speed=”5000″]

Leave a Reply